Természetfotós Fórum

TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Szűrés

A természetfotós lessátrazásról.

2015.04.06 15:45

 

 

A lessátor egy csoda jó dolog.

 

Bámulatos élményekkel gazdagodhat az ember ott kuksolva,

de ez csak annak adatik meg aki nem rest hosszú

órákat türelemmel várni, leskelődni és teljes

figyelemmel minden rezdülésre reagálni.

 

 • Soha nem unatkoztam még a lessátorban töltött idő alatt pedig nem ritka az egész napos, akár ott éjszakázós filmezés, fotózás, és nem mindig sikerül a kitűzött felvételtelt elkészíteni.
 • Fárasztó dolog is lehet az ücsörgés, és a folyamatos koncentrálás, de ha történik valami odakinn a zsibbadt láb, nyak stb.. már nem zavar csak legyen meg a lehetőség az exponálásra a megálmodott képhez.
 • Velem megtörtént már hogy a kiszemelt madár a sátor tetején landolt, de kollégánk mesélte hogy vacogós téli napon a réti sasok közül egy emberbarát de nem "felképelésre" vágyó példány pihizett a feje felett fél méterre a leskunyhó tetején.
 • Teljesítményorientált és időhiányos világunkban ezen bosszankodhatunk, de ne feledkezzünk meg soha a természet tiszteletéről arról hogy a lehetőség megadatott közelebb kerülni valami csodához,talán majd legközelebb a kép is meglesz.

 

 • A lessátrak kifejlesztésében 28 év természetfilmes és természetfotós tapasztalatát használtam fel.

 

 • Pontokba szedve a következő követelményeknek kell megfelelni egy profi sátornak.
 1. Egyszerűen kezelhető, gyorsan felállítható.
 2. Stabil vázszerkezet.
 3. Rögzítési lehetőség. (Csavaros földbe tekerhető rögzítő karók, a feszítő zsinórokon a lekötés után állítási lehetőség.)
 4. Tereptarka impregnált vászon. (A műanyag alapú anyag nem szellőzik. Ez nyáron azt jelenti, hogy egy fóliasátorban ülünk, és érünk mint a paradicsom, de egyéb hátránya az is,hogy ha hozzá érünk susogó hangot ad illetve a hátunk mögül érkező napsütés átvilágítja, tehát a mozdulataink kívülről láthatóvá válnak. Vannak fejlesztések melyek két réteget használnak egy belső fekete plusz réteggel.)
 5. Több kameraállás. ( Az Iglu A természetfotós lessátor három fő kameraállással rendelkeznek, de van lehetőség alsó, talaj közeli gépállásokra is. A fő kameranyílás az Iglu A formánál úgy lett kialakítva, hogy pl. egy repülő madár követésére is legyen lehetőség a lehető leg-hosszabb szélességben, ne ütközzön az optika a váz szerkezetbe .)
 6. Kémlelőnyílások melyek külön-külön belülről teljesen bezárhatók.(A szúnyoghálóval fedett kémlelőnyílások nem a szúnyogok távol tartására vannak, a beeső fény megtörését szolgálják. Nagyon fontos! Mindig csak annyi kémlelő ablakot nyissunk ki amifeltétlenül szükséges. Minden a sátorba bejutott fény főleg a jó szemű madaraknál csökkenti esélyeinket.)
 • -Továbbiak
 • Az iglu formájú sátor kedvezőbb adottságokkal rendelkezik nagyobb szél esetén, mint a kocka, az előbbinél az kevésbé tud belekapni.

Még néhány a gyakorlatban kialakult tanács:

 • A sátrak tereptarka mintázatát lehetőség szerint a környező vegetáció megkímélésével, tehát száraz ágakkal, náddal, fűvel érdemes tovább álcázni.
 • A feszítő zsinórokhoz lehet rögzíteni ezeket, de alaposan hogy ne zavarja a kitekintést, és nehogy egy felkerekedő szél az optika elé döntse.
 • Az élő vegetáció megkímélése azért is javasolt mert rövid idő alatt fonnyadni kezd, és tapasztalatok szerint egy ilyen kupac még riasztó hatással is lehet. Javaslat álcaháló használata.
 • Ha hosszabb időre (szoktatás miatt) a sátrat kihelyezzük a főkameranyílásba egy un. pillepalackot a behúzó zsinórral jól megszorítva helyezzünk el. Ezt a szél mozgatja, csillog egy kicsit, tehát az optikát próbáljuk helyettesíteni, főleg a madarakat hozzá szoktatni.
 • A frontlencse nagy fényerejű objektíveknél sok gondot okozhat, hamar kiszúrják a madarak, valami nagy szemnek nézik, ez gyanús számukra. Ennek a problémának megoldására még nem találtak megoldást, de érdemes a lehető leghosszabb kompendiumot használni, ez valamit levesz a csillogásból.
 • A sátorban ajánlott a kameraállvány használata, de ha több gép áll rendelkezésre próbálkozhatunk nagyon óvatosan egy-két, főleg alsó kameraállásból készített plusz felvétel elkészítésére is.
 • Ülő alkalmatosságnak különböző szétnyitható székek közül lehet válogatni. Én olyan széket használok ami hátizsák de széknek is alkalmas.
 • Mielőtt a sátor elé megérkezik a főszereplő mindent állítsunk élesre az összes szerelvény, kiegészítő, tartalék aksi stb. elérhető legyen egy mozdulattal, ne kelljen kicsomagolni, zörögni, keresgélni.
 • Ha megérkezett az első néhány percben a kémlelőnyíláson keresztül is látható, hogy nagyon óvatos el kell telnie egy kis időnek amíg megnyugszik. Ezt a pár percet érdemes türelmesen kivárni, nem kapkodni, még a kémlelőnyílástól is hátrébb húzódni, levegőt is csak óvatosan venni. Ha az objektív más irányba van beállítva mert oda vártuk őkelmét, a kis türelmi idő leteltével milliméterről milliméterre próbáljuk a gépet átfordítani.
 • Csak semmi kapkodás!
 • Írott és íratlan törvények.
 • A természetfotózás szabályairól, etikájáról a szakkönyvekben, újságokban, és a neten is lehet információkat találni. Aki ezt a csodálatos tevékenységet szeretné folytatni feltétlenül nézzen utána, hogy se a hivatásos természetvédelmi őrökkel, se a fotós kollégákkal ne kerüljön konfliktusba.
 • Minden lessátrazással kapcsolatos hozzászólást, és élményt örömmel fogadunk, és ha szakmailag mások számára is érdekes szívesen megjelentetjük ebben a rovatban.

Üdvözlettel:

   Szommer Tamás