ELŐSZÓ
Könyvünk megírásának célja az, hogy a kiskerttel és háztájival rendelkezőknek kedvet, tanácsot és útmutatást adjunk a fűszerek és a gyógynövények termesztéséhez, illetve a környéken előforduló gyógynövények gyűjtéséhez.
A fűszerekre és a gyógynövényekre az emberiségnek mindig szüksége volt és lesz. Ezért egészségügyi és táplálkozási érdekünk fűződik ahhoz, hogy ezeket megtermeljük vagy gyűjtsük, különös tekintettel arra, hogy ezek beszerzése sokszor nehézségekbe ütközik. Őseink, nagyanyáink a kertekben, a házak tornácain, sőt az ablakokban is termesztették a híres magyar fűszernövényeket, hogy azok az ízletesebbnél ízletesebb magyar ételek elkészítéséhez mindig kéznél legyenek. De gyűjtötték a ház környékén előforduló értékes gyógynövényeket is, mert arra viszont a házipatikában volt nagy szükség.
Sajnos a háború utáni időkben a fűszerek kerti termesztése erősen visszaesett, sőt azt is mondhatjuk, ezeknek a fűszereknek használata feledésbe merült. Pedig a modern táplálkozástudományi szakemberek gyakran emlegetik a fűszerek jelentőségét az egészséges táplálkozásban. A növényi fűszerek többsége ugyanis nemcsak az étel ízét, zamatát javítja, hanem serkentően hat az emésztésre, a gyomor- és bélműködésre, nagyon előnyösek a vérkeringés és a szív mechanizmusára is, tehát gyógyhatásuk sem lebecsülendő.
Könyvünkben ezért ismertetjük a kertek, házak környékén előforduló vadon termő gyógynövények gyűjtését és hasznosítását is.
TARTALOM
Előszó |
5 |
A fűszertermesztés múltja és jelene (Romváry V.) |
7 |
A fűszer- és gyógynövények helye a kertben (Máthé Á.) |
10 |
A fűszer- és gyógynövények felhasználása (Romváry V.) |
13 |
A fűszerek és gyógynövények hatóanyagai (Romváry V.) |
18 |
Általános termesztési tudnivalók (Máthé Á.) |
23 |
Talajmunkák |
25 |
A trágyázás |
28 |
Trágyázási módok |
33 |
Szaporítási módok |
34 |
Magvetés |
34 |
Palántanevelő berendezések |
41 |
Ivartalan szaporítási módok |
43 |
Növényápolás |
49 |
Termésbetakarítás |
51 |
Fűszernövények tárolása és tartósítása (Romváry V.) |
53 |
Termesztett fűszer- és gyógynövények (Máthé Á.) |
57 |
Angelika |
59 |
Ánizs |
62 |
Bazsalikom |
64 |
Borsikafű |
68 |
Borsosmenta |
70 |
Fodormenta |
75 |
Citromfű |
75 |
Édeskömény |
79 |
Fehérmustár |
82 |
Fokhagyma |
84 |
Izsóp |
87 |
Kakukkfű |
89 |
Kapor |
91 |
Koriander |
94 |
Kömény |
96 |
Körömvirág |
98 |
Lestyán |
100 |
Levendula |
102 |
Majoránna |
106 |
Mák |
109 |
Metélőhagyma |
112 |
Padlizsán |
113 |
Paprika |
115 |
Pasztinák |
117 |
Petrezselyem |
119 |
Rozmaring |
122 |
Sáfrányos szeklice |
124 |
Tárkony |
126 |
Torma |
129 |
Vöröshagyma |
132 |
Zeller |
134 |
Zsálya |
136 |
A vadon termő gyógynövények (Romváry V.) |
145 |
Akác |
147 |
Apróbojtorján |
149 |
Bodza |
150 |
Boróka |
152 |
Búzavirág |
153 |
Cickafarkfű |
155 |
Csalán |
156 |
Csipkerózsa |
158 |
Diófa |
159 |
Ezerjófű |
161 |
Fehérmályva |
162 |
Fehér üröm |
164 |
Fekete áfonya |
165 |
Galagonya |
168 |
Gyermekláncfű |
168 |
Hársfák |
169 |
Ibolya |
171 |
Kamilla |
171 |
Kankalin |
174 |
Katángkóró |
174 |
Komló |
174 |
Kökény |
177 |
Libapimpó |
179 |
Málna |
179 |
Martilapu |
180 |
Mezei kakukkfű |
182 |
Orbáncfű |
182 |
Ökörfarkkóró |
184 |
Papsajt |
186 |
Pemetefű |
187 |
Pipacs |
189 |
Szagosmüge |
190 |
Szamóca |
190 |
Szarkaláb |
192 |
Szeder |
193 |
Tüdőfű |
195 |
Útifű |
195 |
Vasfű |
198 |
Zsurló |
199 |
Fűszermenetrend |
201 |
Irodalom |
203 |